Ajax troeft Feyenoord af

Feyenoord

0 – 3

Ajax

De gedachten van de routinier (35) en ook die van het Legioen zullen nog wel eens teruggaan naar het moment waarop hij Sam Larsson al kort na de aftrap volledig vrij voor de keeper zette. Ajax-keeper André Onana kon met de kleine Zweed, die voor hem opdook na een splijtende pass van Van Persie, alleen maar hopen dat Larsson zou blunderen. En dat deed hij. Tot afgrijzen van het thuispubliek mikte de Scandinaviër op de buitenkant van de paal, terwijl hij de hoek voor het uitkiezen had.

Het gebeurde in een stormachtige openingsfase, die haaks stond op het dramatische begin in de vorige Klassieker in De Kuip. Een maand geleden overleefde Feyenoord een stormloop van Ajax, nu was het andersom. Van Persie knalde binnen tien minuten nog op zijn bewaker Matthijs de Ligt, waarna de aanvoerder van Feyenoord ook nog een krul via de voet van Daley Blind naast het doel zag verdwijnen.

Van Persie spoorde zijn ploeggenoten aan om hem en Berghuis met harde passes vooruit te blijven inspelen. Hij stond tegen de fysiek beresterke De Ligt, maar in de Premier League moest hij op die manier ook jarenlang mannen als Nemanja Vidic en John Terry van zijn lijf zien te schudden. De Rotterdammer zocht tegen De Ligt steeds een paar meter ruimte tussen de defensie en het middenrif van Ajax.

Niet het defensieve werk van de Ajax-captain, maar juist zijn aanvallende actie – ook al was de hoekschop waaruit hij scoorde nooit een hoekschop – zat Feyenoord dwars. Van Persie ging niet mee in de tirades tegen arbiter Kevin Blom, die meteen na de goal en in de pauze een half elftal van Feyenoord over zich heen kreeg.

Wat Van Persie met Feyenoord in de eigen Kuip overkwam, is symbolisch voor een groot deel van het seizoen. Zijn klasse is nog immer ongeëvenaard, maar om hem heen is er niet de kwaliteit die nodig is om het verschil te maken. Waar hij zelf spelers voor de keeper zet, gebeurt het andersom nauwelijks. Een kwartier na rust rekende hij op de assist van Jens Toornstra, maar die kwam (weer) niet. Hij moet in het laatste jaar bij Feyenoord zelf de doelpunten zoeken.

Twee minuten later lag de 0-3 achter Kenneth Vermeer en was het niet alleen voor Feyenoord klaar, maar ook voor Van Persie. Die ging naar de kant, omdat het bij zo’n stand onbegonnen werk was om zich nog kapot te lopen op een in die fase machtig Ajax.

“Om hem heen loopt niet de kwaliteit die nodig is”

Wat overblijft is het restant van de competitie, waarin hij zal hopen dat hem een waardig afscheid wordt gegund. En wat dat inhoudt? Wedstrijden waarin hij nog kan schitteren, waarin hij Feyenoord kan helpen om de derde plek en dus een Europees ticket te bemachtigen. Wedstrijden ook waarin het Nederlands publiek hem nog het laatste applaus kan geven.

Want vergeten wordt dat hem dat door de KNVB niet is gegund bij het Nederlands elftal. De versierselen die hoorden bij zijn 100e interland werden twee jaar geleden per post naar Istanbul verzonden. Zelf haakte hij nooit af en de KNVB liet ook niets meer horen.

Bron:Telegraaf


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *