Ajax maakt het Juventus moeilijk

Ajax mag nog altijd hopen op een plek in de halve finale van de Champions League. Zwaar wordt de klus in Turijn wel, na de 1-1 tegen Juventus van vanavond. Een boeiende Europese avond weer in al zijn facetten.

De naam van David Neres galmt aanstekelijk door de Johan Cruijff Arena. Op een vrolijk Braziliaans melodietje. De volumeknop in het stadion gaat omhoog na het wervelende begin van de tweede helft. Neres heeft net perfect geprofiteerd van een fout van Juve-verdediger João Cancelo. Hij dribbelt en dribbelt en vindt met rechts de verre hoek. Een sprint precies in de richting van het publiek zoals hij dat ook deed na zijn doelpunt tegen PSV. Nu blijft het shirt wel aan tijdens het juichen.

Ajax herstelt zich van een mentale opdoffer van de eerste helft als het klassieke Italiaanse gerecht wordt geserveerd. Alles doen om het combinatiespel van Ajax te verstoren. Kleine overtredingen maken, kleine overtredingen uitlokken. Ajax het gevoel geven meester te zijn in de wedstrijd. En dan: pats. Alsof er een seintje wordt gegeven op het veld. Hup, het is bijna rust, we zetten één keer aan.

Natuurlijk met Cristiano Ronaldo als seingever. Hij zet de 0-1 van Juventus zelf op, trekt een machtige sprint, duikt de ruimte in die Daley Blind laat en kopt de perfecte voorzet van Cancelo binnen. Eén dodelijk moment, je kunt er bij Ronaldo op wachten.

Onverstoorbaar

Ajax speelt daarvoor zoals is aangekondigd. Uitgaan van het eigen spel waarmee de ploeg dit seizoen al zo toverde in de Champions League. Hakim Ziyech schiet een paar keer gevaarlijk op doel. Donny van de Beek moet scoren, maar mikt nét naast. Ajax toont heus wel lef. Je ziet ook het vertrouwen waarmee de meesten spelen. Zie bijvoorbeeld hoe weer Frenkie de Jong het spel naar zich toe wil trekken. De achteloze balletjes als bewijs van een soort onverstoorbaarheid. Of het nu Ryan Koolwijk is die tegen hem staat, of Cristiano Ronaldo.

Zeker na het doelpunt van Neres straalt heel Ajax dat uit. Het is bewonderenswaardig hoe vrij de Amsterdammers spelen op het hoogste niveau ter wereld. Alsof de imposante Europese campagne die achter hen ligt ook op deze avond weer het vertrouwen geeft. Op jacht naar de winnende gaat Ajax. Maar toch ook altijd in het achterhoofd dat Juventus elk moment weer dodelijk kan toeslaan.

Het publiek zingt en schreeuwt Ajax naar voren. Er volgen schotkansen voor Ziyech, voor Veltman ook. Steeds hoger wordt het tempo, steeds feller de wedstrijd. Steeds krijgt Ajax het voor elkaar om de spelers van Juventus onder druk te zetten. O, wat is het aantrekkelijk om alle remmen los te gooien. Maar ja, die counters hè.

Trainer Erik ten Hag verrast een brengt voor het laatste kwartier jonkie Jurgen Ekkelenkamp, pas een paar dagen negentien jaar, in het elftal op het middenveld. Hij is het die bijna nog de winnende maakt. Het is te mooi om waar te zijn. Aan de andere kant schiet Douglas Costa op de paal.

Volgende week dinsdag in Turijn wacht een zware opgave. Een strijd die gestreden moet worden zonder de grootste strijder bovendien. Nicolás Tagliafico maakt net voor rust een onbesuisde en ondoordachte overtreding op Cancelo. De scheidsrechter heeft al in het voordeel van Ajax gefloten als de Argentijn alsnog zijn tackle inzet.

Tegelijkertijd: Ajax lééft nog in de jacht naar een plek in de halve finale van de Champions League. De beste wedstrijden speelden de Amsterdammers dit spetterende Europese seizoen buiten de eigen Johan Cruijff Arena. Het geeft hoop voor de wedstrijd in Turijn. Hoop op een nóg grotere stunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *