Weergaloos Ajax door

Real Madrid

1 – 4

Ajax

En zo geschiedde het mirakel van Madrid! Na de galavoorstelling in 1995 onder Louis van Gaal op hetzelfde schitterende podium bleek ook het huidige Ajax in staat de internationale voetbalwereld versteld te doen staan. De Amsterdammers speelden op bezoek bij Real Madrid de wedstrijd van hun leven en presteerden het onmogelijk geachte door de 1-2 uit Amsterdam weg te poetsen (1-4). Zo dribbelden ze met de borst vooruit voor het eerst sinds 2003 de kwartfinale van de Champions League binnen.

En zo vielen in een van de mooiste voetbaltempels van Europa alle puzzelstukjes in elkaar. De beslissing van de KNVB om Ajax-PEC Zwolle uit het programma van afgelopen weekeinde te halen, bleek de juiste. Maar het mooiste van alles was dat de wil bij de Ajax-spelers om bij een (eventueel) vertrek komende zomer iets tastbaars na te laten veel en veel sterker is dan gedacht. Het kampioenschap is de allerbelangrijkste prijs, maar door de winnaar van de laatste drie Champions Leagues te elimineren, staat de Amsterdamse club weer met hoofdletters op de voetbalwereldkaart.

24-kaarts goud

Directeur voetbalzaken Marc Overmars heeft Erik ten Hag – zo werd in Madrid maar weer eens duidelijk – 24-karaats goud in handen gegeven door afgelopen zomer de portemonnee te trekken en daar 45 miljoen euro uit te schudden. Met name het aantrekken van de ervaren en geslepen Dusan Tadic bleek gisteren een meesterzet. Maar ook het behouden van Hakim Ziyech en het opwaarderen van diens contract betaalde zich dubbel en dwars uit.

Ten Hag zei voor de Champions League-kraker dat Ajax de eerste Real Madrid-storm moest zien te overleven. Het was een korte, heftige orkaan, waarin Raphael Varane de bal op aangeven van Lucas Vazquez tegen de kruising kopte en een orkaan die na zeven minuten ging liggen. Tadic profiteerde van ongelooflijk knullig balverlies van Toni Kroos en bezorgde de bal bij Ziyech, die fraai binnenschoot: 0-1.

Arrogantie

Vrijwel direct bleek hoe duur het pokeren van Real Madrid-aanvoerder Sergio Ramos in Amsterdam is geweest. De absolute Madrileense leider pakte bewust geel, omdat hij dacht dat Real Madrid ook zonder hem wel zou door bekeren. Maar die arrogantie werd genadeloos afgestraft. Een hoogstandje van Tadic, die Casemiro met een ’Zidane’ als een kleuter wegzette, en een geniale pass op David Neres betekende in de achttiende minuut de 0-2. De Braziliaan bleef alleen voor Thibaut Courtois koelbloedig en scoorde ogenschijnlijk simpel met een stift.

In de aanloop naar de achtste finale bleek alles en iedereen binnen en rond Ajax weer bevangen door de Champions League-koorts, die in de jaren negentig van de vorige eeuw in Amsterdam heerste. Kiki Musampa, een van de helden uit 1995, schreef in De Telegraaf een open brief naar de Ajacieden (’Voel je vrij, moedig elkaar vooral aan en geloof dat het kán!’) en de social media-afdeling van Ajax overtrof zichzelf met een video, waarin de vader van Donny van de Beek, zus van Kasper Dolberg en een boezemvriend van Ziyech de Ajax-spelers vroegen hun dromen na te jagen.

Frenkie de Jong

De ogen van niet alleen de ruim tachtigduizend toeschouwers in Bernabeu, onder wie naar schatting 4500 Ajax-fans, maar van alle voetballiefhebbers over de hele wereld waren op Frenkie de Jong gericht. De aanstaande Barça-speler kwam – weliswaar in het rood-wit – voor het eerst in het hol van de leeuw. Met gezonde branie gaf de man van 86 miljoen euro aan dat hij bij zijn contractondertekening een boodschap had meegekregen van zijn nieuwe werkgever: schakel Real uit!

Die mededeling was niet aan dovemansoren besteed. De Jong speelde geweldig. Maar dat gold voor bijna alle Ajacieden. Ajax zat de sterspelers van Real Madrid als horzels op de huid en met het beproefde Europese recept – Tadic als valse spits – speelden de gasten geweldig tussen de linies, omdat Nacho en Varane totaal geen kaas hebben gegeten van doordekken en ’lopende mensen’.

De tweede helft werd Ajax zo nu en dan teruggedrongen, maar kwam er bij de gasten iets onverzettelijks in de ploeg. Karim Benzema schoot van dichtbij voorlangs en de gasten verzuimden ondanks de alsmaar groter wordende ruimtes de wedstrijd uit te counteren. Ajax sloeg via een weergaloos schot van Tadic en na lang geaarzel van de VAR toe (0-3) en zag de thuisclub via Marco Asensio iets terugdoen. Maar Lasse Schöne had met een geweldige vrije trap het laatste woord (1-4). Ajax speelde een nog heroïschere wedstrijd dan in 1995 en mag zich op basis van de twee duels de dik en dik verdiende winnaar noemen. De Amsterdamse fans beleefden dankzij hun helden de avond van hun leven en zongen massaal: ’Ramos bedankt!’. In de slotfase kreeg Nacho nog rood na een frustratieschop op de benen van Van de Beek.

José Mourinho kan gaan warmlopen als vervanger van Solari, wiens dagen met het mislopen van alle prijzen zijn geteld. Maar veel belangrijker: Ten Hag en zijn spelers bewezen financieel directeur Jeroen Slop (inkomsten van plus 80 miljoen euro) en het Nederlands voetbal een geweldige dienst in de strijd om de felbegeerde elfde plek op de UEFA-coëfficientielijst.

Bron: Telegraaf

Eén antwoord op “Weergaloos Ajax door”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *