Mysterieuze Tiger Lake processors duiken op

Intels Tiger Lake architectuur is de nieuwste en elfde generatie voor laptops. Het is echter al bijna 8 maanden oud en heeft al een refresh, Tiger Lake-R. De elfde generatie voor desktops, Rocket Lake, was bepaald geen succes en was ook niet gebaseerd op Willow Cove, de architectuur achter Tiger Lake. Veel techwebsites denken dat Intel nu wel Tiger Lake naar desktops heeft gebracht. Maar is dat wel zo?

De nieuwe onaangekondigde Intel line-up heeft de letter B gekregen aan het eind van het getal. Er zijn vier modellen; de Core i9-11900KB, Core i7-11700B, Core i5-11500B en Core i3-11100B. Opvallend is dat alleen de Core i9 topmodel is en dus overklokt kan worden.

Veel tech websites waaronder Wccftech en Videocardz, die goede bronnen zijn voor techlekken en nieuws, hebben de indruk dat het een serie betreft gebaseerd op Tiger Lake, maar dan voor desktops. Dit is een logische gedachte gezien de absurd hoge boostclock van 5,3 GHz in de Core i5-11500B. Wat echter in contrast staat met deze gedachte is de afmeting van de processor.

De Core i5-11500 (Rocket Lake) bijvoorbeeld, is 37,5 bij 37,5 mm groot en dus vierkant. Dat kan kloppen gezien het feit dat eigenlijk alle desktop-processors van tegenwoordig vierkant zijn van vorm. De 11500B is echter langwerpig (42 bij 28 mm), wat kenmerkend is voor chips met een mobiele doelgroep. Zie bijvoorbeeld de bannerafbeelding van dit bericht, dat is namelijk een mobiele processor gebaseerd op Tiger Lake die duidelijk niet in een LGA 1200 socket zou passen.

Nu het socket toch al naar boven is gekomen, is het goed om ook deze te bespreken. Het socket voor de Core i9-11900KB is namelijk niet het desktop-socket met de naam LGA-1200, maar BGA-1787. BGA wil zeggen dat het aan het moederbord gesoldeerd is. Dit zie je eigenlijk alleen maar in mobiele apparaten en eigenlijk nooit in desktops. Bij de andere B-processoren wordt de socket niet eens vermeld.

Is het dus een desktopprocessor of eentje voor laptops? Alles wijst erop dat het er een is voor laptops, maar Intel zegt zelf dat het bedoeld is voor desktops. De enige overgebleven optie is dus dat het niet los te koop zal zijn, maar in pre-builts zal voorkomen. Wat vindt jij ervan? Zeg het hier onderin in de comments!

Bekijk hieronder zelf de specs

Core i9-11900KB, Core i7-11700B, Core i5-11500B, Core i3-11100B

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *