Kan Intel zich herpakken tegen AMD?

Intel heeft het de afgelopen jaren erg moeilijk gehad tegen hun aartsrivaal en concurrent: AMD. Toen AMD Zen lanceerde kreeg je met Ryzen meer (deze keer degelijke) kernen voor minder geld. Toen AMD Zen 2 lanceerde, en Intels Comet Lake was vertraagd, werd het alleen maar erger. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Rocket Lake tegenover Zen 3… Kan Intel zichzelf nog wel herpakken?

Kort antwoord: ja. Maar beter lees je het hele artikel want de komende jaren worden erg interessant. De huidige situatie is namelijk als volgt. Eind 2020 lanceerde AMD Zen 3. Het was veel sneller dan Zen 2 en dus ook Intels Comet Lake. Pas maanden later kwam Intel met zijn antwoord genaamd Rocket Lake. Dit kon echter niet Zen 3 verslaan en is dus in zekere zin gefaald. Ook voor servers gaat het niet best, want Xeon Ice Lake is geen partij voor AMD Epyc Milan. Toch ziet de toekomst er veel beter uit voor Intel.

2021

Dit jaar, 2021, moet Intels beste jaar gaan worden in een lange tijd. Er zullen veel producten uitkomen van Intel die nu al erg goed lijken tegenover wat AMD heeft. We beginnen wat bij het eerste uit zal komen: Tiger Lake-H45. De 6 en 8-core chips van Intel voor laptops lijken erg goede prestaties te leveren. De 11400H zou sneller zijn in games dan AMD’s Ryzen 9 5900HS, hun op twee na snelste chip voor laptops.

Dan komen we bij Tiger Lake-R, met als topmodel de Intel Core i7-1195G7. Het is een refresh van Tiger Lake met tot 4 kernen en 8 threads. Kloksnelheden zullen worden geoptimaliseerd en er komt ondersteuning voor DDR5 en LPDDR5. Het moet AMD’s Van Gogh tenietdoen. Leer meer over Van Gogh HIER.

Dan komen we uit bij misschien wel het grootste project van Intel sinds een lange tijd. Alder Lake. Het is de langverwachte serie processors met een maximum van 24 threads, 16 kernen, big.LITTLE, eindelijk 10nm Superfin voor desktops en ondersteuning voor DDR5 op desktop. Alder Lake zal worden aangekondigd in het derde kwartaal van 2021. Er is zelfs een aanzienlijke kans dat Alder Lake uitkomt in ditzelfde kwartaal. Bovendien heeft Alder Lake geen competitie van AMD tot Zen 3+ voor laptops uitkomt in 2022 en Zen 4 in laat 2022. Intel zit dus eigenlijk op rozen als alles lukt.

En het laatste grote project wat in 2021 zal uitkomen: Xe DG2. Intels eerste echte grafische kaart voor desktops én laptops. Zie ons bericht hierover HIER. De verwachting is dat de desktopvariant competitief zal zijn met de NVidia RTX 3070. In het beste geval zal deze zelfs verslagen worden. Ook worden er relatief lage prijzen verwacht wat het een killer-GPU zal maken.

2022

2022 wordt een minder interessant jaar voor Intel, maar niet minder spannend. In 2022 zal AMD namelijk Zen 3+ voor laptops en Zen 4 lanceren. Verwacht Zen 4 niet eerder dan het derde kwartaal, Zen 3+ komt waarschijnlijk in het eerste. Intel zal hier tussenin Raptor Lake gaan lanceren, wat eigenlijk een refresh is van Alder Lake, maar dan met ondersteuning voor LPDDR5X en DDR5X. Ook zal Raptor Lake verbeterde cache hebben en waarschijnlijk snellere kloksnelheden.

Maar het meest interessante is Ponte Vecchio en Sapphire Rapids. Deze twee zijn server-processoren en GPU’s. Ponte Vecchio zal op Intels eigen 7nm gebouwd zijn, erg veel tiles hebben en is Intels grootste chip in jaren. Sapphire Rapids is de opvolger van Ice Lake Xeon. Het zal tot 72 of 56 kernen hebben.

2023 en verder

In 2023 zal Intel Meteor Lake lanceren, Intels eerste 7nm processor. Hierover weten we verder nog erg weinig, behalve dat het tiles zal hebben, een soort grote chiplets. Ook zal Intel ergens in 2023 of later Lunar Lake lanceren. Hierover weten we nog minder, behalve dat het absoluut waanzinnig zal zijn, net als AMD’s Zen 5, ook wel Strix Point.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *