Analyse: Kan Raptor Lake AMD’s Zen 4 verslaan?

De afgelopen periode sinds Zen 2 is AMD duidelijk op een hoogtepunt geweest, welke nog meer werd versterkt door de combinatie van een evolutionair Zen 3 en een geflopt Rocket Lake. Mensen hebben Intel dan ook flink op hun fouten afgerekend de laatste tijd, en met een goede reden. Maar Intel is een epische comeback aan het plannen, die begint met Alder Lake later dit jaar. Kan Raptor Lake de positieve lijn doortrekken?

Om deze vraag te beantwoorden hebben we een aantal verschillende factoren die meetellen. Dit zijn prestaties, prijs en beschikbaarheid. Over de prijs kunnen we nu nog heel weinig zeggen, dus daar maken we geen woorden aan vuil. Beschikbaarheid en prestaties zijn veel interessanter.

Om te beginnen met beschikbaarheid. Intel zal naar onze verwachting gebaseerd op het verleden heel redelijk blijven aanbieden tegen de vraag op. Raptor Lake zal gebaseerd zijn op Intel 7, een procedé wat dat hele goede ‘yield’ zal hebben, wat inhoudt dat er veel van geproduceerd kan worden zonder veel moeite en kosten. AMD is echter afhankelijk van TSMC voor het leveren van hun 5nm wafers. En dit kan een probleem vormen, zeker gezien het feit dat zelfs 7nm met Zen 3 na 5 maanden nog steeds slecht leverbaar was. En 7nm was dan nog een van TSMC’s beste yields.

Prestaties is de laatste en waarschijnlijk grootste factor. Om iets over de prestaties van een chip te kunnen zeggen moet je drie dingen weten: IPC (instructies per klokslag), kloksnelheid en het aantal kernen. We weten van Zen 4 en Raptor Lake alle drie waarvan IPC ongeveer, dus we kunnen gaan vergelijken.

We beginnen bij wat we zeker weten, namelijk het aantal kernen dat beide topmodellen gaan krijgen. De Raptor Lake gebaseerde Core i9 zal komen met 8 grote en 16 kleine kernen voor een totaal van 32 threads. AMD heeft ook 32 threads met de Ryzen 9, maar geen hybride architectuur, dus 16 grote of normale kernen. Geen van beide chips heeft hier dus een echt groot voordeel.

Dan IPC, dat wordt ook heel interessant. Zen 4 zal ongeveer rond de 30% betere IPC hebben dan Zen 3. Raptor Lake heeft tussen de 5 en 10% betere IPC dan Alder Lake, en Alder Lake heeft 19% beter dan Rocket Lake. Tiger Lake en Zen 3 hebben zo goed als gelijke IPC, maar Tiger Lake is iets beter dan Rocket Lake, dus laten we zeggen dat Alder Lake 15% beter is in IPC dan Tiger Lake. Als we de IPC-verbetering van Raptor Lake hiermee vermenigvuldigen krijgen we 1,15*1,07=1,23 dus Raptor Lake heeft ongeveer 23% betere IPC dan Zen 3.

Dit betekent dat Zen 4 ongeveer 5-10% hogere IPC heeft vergeleken met Raptor Lake. Maar er is nog iets waar prestaties vanaf hangen, genaamd kloksnelheid. Raptor Lake zou tot 5,5 GHz kunnen gaan met de boost-snelheid waar Zen 4 blij moet zijn met het halen van 5GHz.

Kortom, Zen 4 heeft iets betere IPC, Raptor Lake heeft iets betere kloksnelheden, en het aantal threads zal elkaar niet veel ontlopen: Niemand zal iets in zekerheid kunnen zeggen tot de definitieve producten klaar zijn voor in onze computers. De toekomst ziet er goed uit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *