AM5 socket krijgt geen PCIe 5.0, maar wel 1718 pinnen

Zen 4 is de eerste generatie van AMD op het AM5 socket. Over Zen 4 weten we nog niet zoveel, maar nu wel over AM5, want Executablefix heeft op Twitter aangekondigd dat Zen 4 geen PCIe 5.0 zal hebben. Wel zal AMD eindelijk overstappen van PGA naar LGA, waarop Intel al meer dan een decennium zit.

De (zo bleek in het verleden) betrouwbare verspreider van geruchten en lekken zegt informatie te hebben over AM5, het socket wat AMD in 2022 zal gaan gebruiken voor Zen 4. Het zal gaan om een LGA gebaseerde serie CPU’s op een socket met 1718 pinnen. Dat getal zit gevaarlijk dicht bij de 1700 pinnen van Intels Alder Lake. De enorme hoeveelheid meer pinnen op beide generaties lijkt dus nodig te zijn voor de ondersteuning voor DDR5.

Ook heeft Zen 4 dus dual-channel DDR5, en geen tripple of quad-channel. Al moet hierbij wel worden gezegd dat DDR5 anders werkt dan DDR4 als het gaat om kanalen. Alder Lake heeft ook dual-channel DDR5, maar Zen 4 zal waarschijnlijk tot hogere kloksnelheden ondersteunen.

Ook ontbreekt er dus PCIe 5.0, wat wel aanwezig is in, jawel, Alder Lake. Dit is echter een van de minst belangrijke dingen aangezien het feit dat er bijna geen apparaten zijn die PCIe 5.0 ondersteunen. Al deze nieuwe functies moeten op het nieuwe 600 series chipset gaan plaatsnemen. En dan is het nu speculeren wat het top-end chipset is. Zou het X670 blijven? Of wordt het X690… We gaan het zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *