IBM presenteert zijn unieke 2nm wafer

IBM heeft de eerste 2nm wafer op de wereld gepresenteerd, onder andere doormiddel van een video die we in dit artikel natuurlijk zullen tonen. Toch moet je oppassen met de marketing van 2nm, want eigenlijk zit het dichter bij 3,5 nm afhankelijk van hoe je het berekent.

IBM heeft de eerste 2nm transistor in de vorm va wafers op de markt gebracht, of in elk geval aangekondigd. Naar eigen zeggen van IBM is het een enorme doorbraak en daar zit echt wel wat in. Zo claimt IBM zo’n 50% meer prestaties met hun 2nm tegenover TSMC’s 7nm, wat wordt gebruikt in de nieuwste en beste Ryzen-processors. Ook is het natuurlijk veel efficiënter dan 7 en 5nm van TSMC en 10nm van Intel.

Toch moet je de 2nm niet al te serieus nemen. Afhankelijk van hoe je het berekent zit het namelijk veel dichter bij ruim 3nm. Je kunt meer over de manieren van berekenen leren in de video hieronder. Bovendien is kleiner dan 3nm een enorm probleem gezien het feit dat elektronen dan niet meer goed tussen de ‘gates’ door kunnen. Een oplossing zou zijn om over te stappen op fotonen, maar daarvoor is veel meer onderzoek nodig en moeten we weer beginnen bij het begin, namelijk geen nanometers maar honderden nanometers of zelfs micrometers.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *